jak sprawdzić faktyczny przebieg

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojti
    Ambiente
    • 2005
    • 102

jak dla mnie wypasik
  • goldens
    Ambiente
    • 2005
    • 103

witam

Panowie,kumpel kupił w ostatni weekend seata ibize 97 i ma na blacie przebieg 70kkm, w moim odczuciu jest to niemożliwe, tak sobie pomyślałem skoro to ta sama grupa VW, seat ,skoda to na pewno jest jakiś sposób sprawdzenia rzeczywistego przebiegi autka, jeśli znacie go powiedzcie proszę

Thank you in advance
    Goldens vel Kris o poranku

Komentarz

• daneczek76
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 3642
      • Toyota

można zczytać z ECU samochodu przebieg z tego co tu na forum pisali koledzy musisz poszukać i wiem że to w samochodach od pewnego rocznika jak sie niemyle od 2001 lub 2002 w OI a jak w Seacie;(
      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• paf
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3140

goldens, było już parę razy

tu np:

albo w szukajce wpisz np: prawdziwy przebieg i zaznacz wszystkie słowa do wyszkania i start!

w Octach po 2002 roku da się odczytać - robi to np Master's a we wcześniejszych AFAIR nie da się elektronicznie - ale poczytaj sobie forum... pozdrowienia

Komentarz

• daneczek76
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 3642
          • Toyota

tu tez masz

Komentarz

Zamieszczone przez goldens
            Panowie,kumpel kupił w ostatni weekend seata ibize 97 i ma na blacie przebieg 70kkm
            prosze cie
            ja swoja sprzedawałem z 97 roku i miała 80 tysięcy, nic dziwnego w tym.

Komentarz

• paf
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 3140

Sigma_74, nie no - faktycznie przebieg jest podejrzany, nie niemożliwy ale podejrzany, dzisiaj prawie wszyscy kręcą co nie znaczy wszyscy ale to się rzuca na wszystkich niestety.
              Ale goldens przebieg jest możliwy aczkolwiek mało prawdopodobny -
              a jaki to silnik ropniak czy benzyna?

podobna sprawa że utarło się, że jak ktoś ma diesla to musi dużo jeździć - tak pewnie jest w większości, ale ja np robię małe przebiegi ale mam TDI bo lubię jego elastyczność (i niedługo wirusowalność) - przy moich przebiegach to ekonomika nie ma wielkiego znaczenia (choć jest miła)

Komentarz

• goldens
                Ambiente
                • 2005
                • 103

to jest 1,4 benzna, ale patrząc na ogólny wygląd silnika i autka, wierz cie mi niemozliwe, ja wiem że zdarzają się takie rodzynki ale ten to mi sorry, ale nie wyglad na 70kkm, moja OI ma prawie 195kkm a silnik jest ze 3 razy ładniejszy (wizualnie rzecz jasna), także ja jestem na 100% pewien że jest kręcony, postaram się to wyjaśnić........
                Goldens vel Kris o poranku

Komentarz

• paf
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 3140

goldens, koledzy jeszcze pisali na forum że jeżeli temat drąży umysł
                  można poszukać w bazie serwisów seata w Polsce - inna sprawa czy się uda, bo czasami w serwisie sprawdzają "na gębę" a czasami stos papierów rozbija się o ścianę ochrony danych osobowych. To też było wałkowane dość obficie na forum więc doszukaj się

Komentarz

Serwisy też nie są pewne.
                    Kilka lat temu wstawiłem do warszawskiego ASO na ulicy Sobieskiego w ramach "Opel OK" swoją Vectre. Po kilku dniach znajmy zadzwonił do mnie, że ma na liczniku mniej o 40k km. Oczywiście nową książkę z przeglądami miała już gotową i pięknie wypełnioną.. :?

Najbardziej rozsądne wydaje mi się skontaktowanie z jakąś przyzwoitą firmą tuningową. Oni dużo potrafią w kewsti elektroniki ECU.
                    Aligator powinien coś wiedzieć na ten temat więcej. Zbiera sporo pochwał za swoją pracę... i nie tylko na tym forum

Komentarz

Zamieszczone przez paf
                      igma_74, nie no - faktycznie przebieg jest podejrzany, nie niemożliwy ale podejrzany, dzisiaj prawie wszyscy kręcą co nie znaczy wszyscy ale to się rzuca na wszystkich niestety.
                      kręca oj kręca....
                      sprawdz przeguby, poza tym na tylnym nadkolu lubi gnić jak sie coś klepało przy nim, sprawdz poduchy pod silnikiem, jak sa oryginały znaczy ze ma, padają po 80 tysiacach, poza tym linka od sprzęgłam, po 50 tysiacach strzela, zwróc uwage czy wyminiane to było.

Komentarz

• daneczek76
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 3642
                        • Toyota

Zamieszczone przez Sigma_74
                        poza tym linka od sprzęgłam, po 50 tysiacach strzela
                        świete słowa z linka od sprzegła a potem lubiła nawet częsciej.

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Jak to jest rocznik 97 to nic sie nie zdziala. Druga sprawa nie kazdy po kazda pierdole jezdzi samochodem i dziennie robi po 300km, sa tacy co miesiecznie robia 500km i jest git
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Postanowilem ponownie podbic ten temat. Dzis czytajac strone o VAG-COM-ie znalazlem cos takiego:

Nowa funkcja: Kontrola przebiegu (obecnie tylko sterowniki EDC-15)

Czyzby nowy soft umozliwial zczytanie faktycznego przebiegu auta?? Bo to co szafa pokazuje to w VAG-u juz dzis mozna samemu sprawdzic
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Masmo
                              L&K
                              • 2005
                              • 1145

Zamieszczone przez Maicroft
                              Postanowilem ponownie podbic ten temat. Dzis czytajac strone o VAG-COM-ie znalazlem cos takiego:
                              Nowa funkcja: Kontrola przebiegu (obecnie tylko sterowniki EDC-15)
                              Czyzby nowy soft umozliwial zczytanie faktycznego przebiegu auta?? Bo to co szafa pokazuje to w VAG-u juz dzis mozna samemu sprawdzic
                              Coś więcej?? Który Vag-Com? Ktoś to przebrnął??
                              Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Masmo, http://www.vag-com.pl/nowosci.htm

Ja mam narazie stare kabelki ktore nie chodza z softem w wersji 4 nawet, wiec nie wiem. Wiem ze Aligator mial ten kabelek z softem od nich, tylko nie wiem czy uaktualnienia tez dostaja, wtedy mozna by sie bylo dowiedziec co to za funkcja
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Szpak26
                                  Classic
                                  • 2006
                                  • 7

Witam!
                                  Podepnę się tutaj z moim pytaniem, bo właściwie o tym mowa, mianowicie:
                                  Jak sprawdzić faktyczny przebie VAGiem?
                                  Mam interfejs i VAG 311.2
                                  Ewentualnie samo sprawdzenie częstotliwości kasowań inspekcji coś mi powie...
                                  Będe wdzięczny za porady.

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Nie da sie czegos takiego IMO zrobic tym sprzetem póki co
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...